Klášter Svatá Dobrotivá - Šmejkalová, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Autorka se ve své práci bude zabývat stavební historií a architektonickým popisem augustiniánského kláštera Svaté Dobrotivé s kostelem Zvěstování Panny Marie a Svaté Dobrotivé v Zaječově. Dále se zaměří na historii, která sakrální stavbu doprovází, a to především od jejího založení, přes nelítostné vyplenění v době husitské, následnou snahu o obnovu na konci 15. století, opětovný úpadek v 16. století až po znovuvzkříšení v době pobělohorské. Text bude pojednávat i o nepříliš známém kultu sv. Benigny, jejíž ostatky byly do kláštera převezeny z Říma. Dalším předmětem zkoumání bude socha Svaté Dobrotivé, v níž byl dříve vložen relikviář s ostatky, a která je dnes zapůjčena v Národní galerii v Praze. V neposlední řadě se autorka zaměří i na uměleckohistorický rozbor početného mobiliáře kostela, který je především z 18. a z části i z 19. století. Mobiliář sestává zejména ze závěsných obrazů a oltářů. V kostele se nachází obrazy od J. P. Molitora a J. Matthausera. Svou bakalářskou prací by chtěla autorka upozornit na samotnou existenci kláštera, kromě historie kláštera shrnout i dosavadní bádání o takřka neznámé světici a uměleckohistoricky zhodnotit dochovaný mobiliář v klášterním chrámu.
The Monastery of Svatá Dobrotivá
Keywords: Klášter Svatá Dobrotivá; Kostel Zvěstování Panny Marie; socha sv. Dobrotivé; sv. Benigna; augustiniánský klášter; Zaječov; Monastery of St. Dobrotivá; Church of the Annunciation to the Blessed Virgin Mary; sculpture of St. Dobrotivá; St. Benigna; Augustinian monastery; Zaječov