B. Bridel a jeho literární dílo z pohledu barokní gotiky - Vošická, Andrea (Jihočeská univerzita, 2009)
Podstatou této bakalářské práce je rozbor legendy od Fridricha Bridela Život svatého Ivana z pohledu barokní gotiky. Práce rovněž obecně přihlíží k vymezení tohoto pojmu s nastíněním historických událostí doby, vzniku legend a jejich knižního zpracování a vydání. Zároveň popisuje oblíbenost českých, ale i zahraničních světců, kteří byli v průběhu doby domestikováni nebo zůstali v povědomí široké veřejnosti jako světci cizí. Zároveň popisuje tento termín v oboru výtvarném a architektonickém. Několik stránek se zabývá architektem Janem Blažejem Santinim-Aichlem, který se velkou měrou zasloužil o rozšíření barokní gotiky. Jeho stavby a architektonické přestavby, zejména na Vysočině, vešly v celosvětovou známost.
Literary Work of B. Bridel and his Point of View to Baroque Gothic
Keywords: Barokní gotika; Bedřich Bridel; legenda; Jan Blažej Santini-Aichl.