Možnosti realizace konceptu koordinované rehabilitace u osob s Alzheimerovou chorobou - Panská, Jana (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá konceptem koordinované rehabilitace v rámci péče o osoby trpící Alzheimerovou chorobou. Cílem této práce je zjistit, jaké jsou možnosti koordinované rehabilitace v současném konceptu péče o osoby s Alzheimerovou chorobou. Diplomová práce je rozdělena na dvě části. První část je část teoretická, kde jsou popsána hlavní témata této práce. První kapitola je zaměřena na Alzheimerovu chorobu, kde je popsáno, co to Alzheimerova choroba je, krátce její historie, průběh, epidemiologie, její rizikové faktory, příznaky, jak se Alzheimerova choroba diagnostikuje a jak se léčí. Další kapitolou teoretické části je demence, kde je krátce popsáno, o jakou chorobu se jedná a dále další formy a dělení demence. Třetí a poslední kapitolou teoretické části je koordinovaná rehabilitace. V této kapitole je popsáno, co je to koordinovaná rehabilitace, její jednotlivé složky a na závěr konkrétní aktivity, které jsou v rámci koordinované rehabilitace využívány pro osoby trpící Alzheimerovou chorobou. Výzkumná část této práce je zaměřena na cíl práce a výzkumné otázky, dále je v práci popsána metodika, výsledky, diskuze a závěr. Ve výzkumné části byla použita metoda kvalitativního výzkumu. Technikou pro získání dat pro tento výzkum byl polostrukturovaný rozhovor, který byl uskutečněn s pracovníky z pobytových a ambulantních zařízení, kteří poskytují služby osobám trpící Alzheimerovou chorobou. Informanti byli vybráni metodou záměrného výběru. Data byla poté zpracována v programu Atlas.ti 7. Aby bylo dosaženo cíle této práce, který je již zmíněn výše, byly stanoveny dvě výzkumné otázky. První výzkumná otázka byla zaměřena na rozdíly ve vnímání a možnostech využití složek koordinované rehabilitace v pobytové a ambulantní péči o osoby s Alzheimerovou chorobou. Druhá výzkumná otázka byla zaměřena na to, v čem je systém koordinované rehabilitace u osob s Alzheimerovou chorobou nejčastěji limitován. Výsledky mé práce ukazují, že péče o osoby trpící Alzheimerovou chorobou není dostatečně aplikována v rámci koordinované rehabilitace, protože naprostá většina odborníků, kteří se den, co den takto nemocným osobám věnují, o tomto pojmu nemají žádné povědomí.
Possibilities of implementing the concept of coordinated rehabilitation of people with Alzheimer's disease
Keywords: Alzheimerova choroba; demence; koordinovaná rehabilitace; multidisciplinární tým; Alzheimer's disease; dementia; coordinated rehabilitation; multidisciplinary team