PROBLEMATIKA NÁHLEDU U LIDÍ SE ZÁVISLOSTÍ NA PSYCHOAKTIVNÍCH LÁTKÁCH - Prokšová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2008)
Závislost na psychoaktivních látkách představuje v současnosti velký problém. Přibývá jejich uživatelů. Ve skupině dospívajících dochází ke změně sociálních norem, kdy není užívání drog považováno za deviantní chování. Existuje řada preventivních programů pro potenciálně ohrožené skupiny. Rozvíjí se léčba včetně substitučních programů. V rámci psychoterapie, která stále představuje dominantní léčby, hraje klíčovou roli otázka náhledu na chorobnost chování. Cílem bakalářské práce je ověřit, zda lidé závislí na psychoaktivních látkách interpretují své škodlivé chování jako nemoc nebo životní styl, který si zvolili. Výzkum je realizován na skupině závislých osob zachycených sítí kontaktních center a na skupině závislých v terapeutickém programu psychiatrických zařízeních.. Použila jsem metodu dotazování. Technikou výzkumu byl dotazník. Stanovila jsem si celkem čtyři hypotézy. První a druhá hypotéza se potvrdily. Třetí a čtvrtá hypotéza se nepotvrdily. Využití bakalářské práce lze spatřovat v možnosti jejího zprostředkování jako zdroj informací pro sekundární a terciální preventivní opatření v zařízeních, které se specializují na závislé na psychoaktivních látkách.
PROBLEM INSIGHT OF PEOPLE WITH PSYCHOACTIVE SUBSTANCES ADDICTION
Keywords: léčba; nozognozie; prevence; psychoaktivní látky; závislost na psychoaktivních látkách; treatment; nozognosis; prevention; psychoactive drugs; dependence on psychoactive drugs