Intrastat, legislativní, daňové a účetní souvislosti. - Nováčková, Alena (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku Intrastatu. Intrastat je statistický systém, který sleduje pohyb zboží mezi členskými státy Evropské unie. Podmínkou vykazování Intrastatu je překročení tzv. asimilačního prahu při přijetí nebo odeslání zboží. Dále pak podnik musí být osobou registrovanou k platbě DPH. Cílem této statistiky je sledování pohybu zboží a kontrola splnění daňových povinností v souvislosti s DPH. Tato diplomová práce zhodnocuje dosavadní způsob vykazování Intrastatu, jeho pravidla a podmínky, dále pak předkládá návrhy na jednodušší způsob vykazování. Teoretická část obsahuje informace, které vysvětlují podrobněji, co je to vlastně Intrastat, Extrastat a Eurostat. Dále pak podmínky vykazování, údaje o tom, co je součástí výkazu Intrastat. Další část je věnována vykazování neobvyklých situací jako je například třístranný obchod. Praktická část diplomové práce je věnována konkrétnímu podniku, který má povinnost vykazovat Intrastat. Jedná se o obchodní firmu, která nakupuje různá zařízení, přístroje a měřidla za účelem dalšího prodeje. Součástí jsou jednotlivé přijaté a vydané faktury na konkrétní zboží, které je předmětem vykazování. Zde si můžeme všimnout mnoha údajů, která jsou zbytečně vykázaná nebo naopak nepřesná. Cílem této práce bylo ucelit nejdůležitější informace týkající se Intrastatu doplněné o úlohu účetnictví a daní. Předložená práce nabízí nejdůležitější informace týkající se statistického vykazování pohybu zboží v Evropské unii, na jejímž základě lze vyplňovat výkaz Intrastat; dále pak návrh na zjednodušení vykazování. Věřím, že tato práce může být přínosem pro pracovníky, kteří zpracovávají měsíční statistiky zahraničního obchodu. Přitom není důležité zda jsou tito pracovníci vykazují Intrastat poprvé nebo je to jejich běžnou pracovní náplní v zaměstnání.
Intrastat, legislative, tax and accountant connection
Keywords: Intrastat; účetnictví; daň z přidané hodnoty; příjem zboží; výdej zboží.; Intrastat; Accounting; Value ad tax; Goods entry; Stock out