Dokumentace zeměměřičských přístrojů z 16. - 20. století - Perná, Aneta (Jihočeská univerzita, 2020)
Zeměměřičství je vědní obor zabývající se zemským tělesem a objekty na něm. Výsledky této činnosti jsou dnes podkladem a nedílnou součástí projektování, stavební činnosti, ale také tvorby mapových děl. Stejně jako pro všechna odvětví vědy a lidské činnosti, je i pro zeměměřičství důležitý historický kontext a objevy s ním spojené. Pro vykonávání zeměměřičské činnosti potřebujeme speciální přístroje, které se postupem času vyvíjely. Práce se zabývá historickým kontextem a vazbami mezi jednotlivými objevy v oblasti optiky a potřebami zeměměřičství, popisem vybraného starého přístroje, určením jeho technických parametrů a kompletní dokumentací, která zahrnuje i tvorbu 3D modelu. Práce bude sloužit jako zdroj jedinečných a ucelených informací o vybraném přístroji.
The documentation of land survey instruments from the 16th to the 20th century
Keywords: historie zeměměřičství; nivelační přístroj; J&J Frič; národní kulturní dědictví; vernier; 3D model; digitalizační zařízení; history of land surveying; levelling machine; J&J Frič; national cultural herritage; vernier; 3D model; digitalising instrument