Lexikální specifika francouzského právního jazyka v oblasti trestního soudnictví a problematika jejich překladu do češtiny - Hutlová, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem této bakalářské práce jsou lexikální specifika francouzského právního jazyka v oblasti trestního soudnictví a problematika jejich překladu do češtiny. Práce je tvořena dvěma hlavními částmi, teoretickou a praktickou. Teoretická část práce přináší základní poznatky o právním jazyce. Charakterizuje hlavní rozdíly mezi francouzským a českým právním jazykem. Zmíněny jsou i jednotlivé překladatelské metody a postupy. Praktická část práce analyzuje francouzské právní termíny a zabývá se problematikou překladu do českého jazyka, tedy jazyka s odlišným právním systémem. Na základě práce s odbornými zdroji jsou zde navržena překladová řešení vybraných termínů. Práci doplňuje francouzsko-český glosář.
Lexical specifics of the French legal language in the area of criminal law and their translation into the Czech language
Keywords: Mezijazykový překlad; odborný jazyk; odborný termín; právní jazyk; právní překlad; právnický jazyk; překladatel; překladatelské metody; překladatelské postupy; trestní právo; vnitrojazykový překlad.; Interlanguage translation; specialized language; technical term; legal language; legal translation; juristic language; translator; methods of translation; procedures of translation; criminal law; intralanguage translation.