Výskyt bolestí zad v souvislosti s výkonem zdravotnického povolání - Koubková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2007)
Bolesti zad jsou jedním z nejčastějších onemocnění, které nabývá charakteru celosvětové epidemie. Zdravotní i sociální význam bolesti zad je obrovský a stále se zvětšuje. Důkazem je skutečnost, že bolesti zad jsou jednou z vůbec nejčastějších příčin pracovní neschopnosti. Mezi povolání s fyzicky náročnou prací, která je hlavní příčinou bolesti zad, patří i povolání sester. Je proto důležité, aby se tímto tématem sestry zabývaly a chránily své vlastní zdraví tím, že budou předcházet situacím, které bolesti zad vyvolávají. Mezi hlavní faktory ovlivňující zdraví sester v pracovním procesu patří pracovní vybavení na oddělení, pracovní zátěž, pracovní doba, směny a noční práce, sociální klima na pracovišti, stres, přetěžování a nevhodné zatěžovaní páteře. Dalšími rizikovými faktory působícími na vznik bolestí zad v soukromém životě sester jsou nedostatek pohybové aktivity, nadváha a obezita, lůžko a jeho doplňky a kouření. Cílem bakalářské práce bylo zjistit výskyt bolestí zad v souvislosti s výkonem zdravotnického povolání a zjistit, zda sestry znají zásady správné manipulace s pacientem na oddělení. Při sběru dat i jejich zpracování byl použit kvantitativní přístup, jako technika sběru dat byla zvolena technika dotazníku. V dotazníku bylo uvedeno celkem 26 otázek. Z těchto otázek bylo prvních 7 otázek identifikačních, 7 otázek polootevřených a 12 otázek uzavřených. Bylo rozdáno 120 dotazníků. Celkový počet vrácených dotazníků bylo 89, z nichž 2 byly vyřazeny pro neúplnost. Návratnost dotazníků byla tedy 74,2%. Výzkumný soubor tvořily sestry pracující na odděleních v nemocnici České Budějovice a.s. Dotazníky byly rozdány na Anesteziologicko-resuscitační oddělení, Jednotku intenzivní péče interní a Oddělení následné péče. Cíle bakalářské práce byly splněny. Potvrzena byla hypotéza H1 a hypotéza H2 byla vyvrácena. Výsledky výzkumu budou podkladem pro plán dalšího vzdělávání sester v oblasti prevence vzniku bolestí zad v Nemocnici České Budějovice a.s..
Appearance of back pain in medical occupation
Keywords: Bolest zad - sestra - manipulace s pacientem - životní styl - prevence; Dorsal pains - nurse {--} patient manipulation {--} life-style - prevention