Předválečné úvěrové družstevnictví na území bývalého Československa - Sláma, Jan (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce se zabývá družstevnictvím na území předválečného Československa. Předkládá nejprve přehled teorií, které stály u zrodu družstevního hnutí, dále se snaží ukázat rozsah činnosti a různorodost družstev. Konkrétně se zabývá činností jednotlivých družstev, popisuje jejich přínos pro obyvatele a ekonomické a etické aspekty družstev. Zvláštní pozornost je věnována úvěrovému družstevnictví a jeho vlivu na život venkova a jeho obyvatel. Text jednotlivých kapitol vychází z četby původních prací. Literatura k danému tématu je však velice úzká a v některých kapitolách byl nutný i překlad ze slovenštiny. Přínos, jež měla družstva pro konkrétní obyvatele venkova je bezesporu velký, avšak v současné době není vždy plně doceněn. Tato práce se snaží být alespoň malým příspěvkem ve snaze o nápravu této situace a ve svém závěru vyzdvihuje zvláště etické aspekty družstevnictví, které by mohly být přínosem i pro současnost.
Credit co-operatives in pre-war Czechoslovakia
Keywords: družstevnictví; Feierabend; úvěrové družstevnictví; Kampelík; Československo; co-operatives; Feierabend; credite co-operatives; Kampelík; Czechoslovakia