Lidé se základním vzděláním na trhu práce v regionu Tábor - Kleinová, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Ve své bakalářské práci zaměřuji svoji pozornost na problematiku lidí se základním vzděláním na trhu práce v táborském regionu. Práce si klade za cíl zhodnotit nezaměstnanost lidí se základním vzděláním na trhu práce v regionu Tábor a hledat nástroje řešení této problematiky. Teoretická část bakalářské práce se zaměřuje na vymezení základních pojmů: trh práce, nezaměstnanost a vzdělání. Tyto pojmy spolu úzce souvisí. Dále objasňuje táborský region a významné firmy. V neposlední řadě jsou popsány i projekty EU, které mohou napomoci nezaměstnaným zlepšit uplatnění na trhu práce. Výzkumná část bakalářské práce se stěžejně opírá o formu kvantitativního výzkumu s využitím metody dotazníkového šetření a statistickým vyhodnocením. Tento výzkum byl zaměřen na dvě kategorie uchazečů o zaměstnání se základním vzděláním a s vyšším vzděláním (středoškolské bez maturity, středoškolské s maturitou, vyšší odborné a vysokoškolské). Osloveno bylo 84 uchazečů o zaměstnání, kteří jsou v evidenci ÚP ČR, kontaktní pracoviště Tábor. Doplňující formu výzkumu tvoří polostandardizované rozhovory s odbornými poradci pro zprostředkování a telefonické rozhovory se zastupiteli obcí. Bylo osloveno 10 odborných poradců z ÚP ČR, kontaktní pracoviště Tábor a 3 zastupitelé obcí (Jistebnice, Planá nad Lužnicí a Sezimovo Ústí). Výsledky obou forem šetření byly přehledně zpracovány do tabulek a následně došlo k jejich podrobné analýze v kapitole č. 5, s názvem Diskuze. Téma bakalářské práce považuji za velice aktuální. Výsledky této bakalářské práce by mohly posloužit zaměstnancům ÚP ČR, kontaktní pracoviště Tábor, Azylového domu pro ženy a matky s dětmi v Táboře, ale i zaměstnavatelům různých firem na Táborsku, a poskytnout jim tak podrobnější informace a nabídnout lepší orientaci v dané problematice.
People with primary education on the labor market in the region Tábor
Keywords: základní vzdělání; trh práce; politika zaměstnanosti; region Tábor; primary education; labour market; employment policy; region Tábor