Analýza exprese tyrosinové aminotransferázy a 4-hydroxyfenylpyruvát dioxygenázy v klíštěcích tkáních a vývojových stádiích pomocí RT-qPCR - Plačková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2018)
Krevsající členovci získávají a tráví obrovské množství hostitelské krve, která často převyšuje jejich tělesný objem mnohdy až 100krát. Rozklad krve na proteiny uvolňuje velké množství aminokyselin, které jsou recyklovány pro de novo proteinovou syntézu nebo jsou dále katabolizovány. Bylo zjištěno, že transkripty kódující enzymy katabolismu tyrosinu, jsou přítomny zejména v trávicím traktu hemiptera Rhodnius prolixus. Tato katabolická dráha byla potvrzena pomocí RNAi s dostupnými inhibitory bylo potvrzeno ovlivnění životaschopnosti. V této bakalářské práci jsem identifikovala homology dvou genů kódujících první dva enzymy katabolismu tyrosinu, tyrosin aminotransferázu a 4-hydroxyfenylpyruvát dioxygenázu v klíšťatech Ixodes ricinus a charakterizovala jejich tkáňovou expresi. Při použití RNAi bylo potvrzeno, že HPPD je nezbytný enzym pro přežití samin I. ricinus po ukončení sání na hostiteli.
RT-qPCR analyse of tyrosine aminotransferase and 4-hydroxyphenylpyruvate dioxygenase in tick tissues and tick development phases
Keywords: klíště; degradace aminokyselin; katabolismus tyrosinu; tick; amino acid degradation; katabolism of tyrosin