Technické zhodnocení dlouhodobého majetku - Švarcová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce analyzuje legislativní úpravu technického zhodnocení dlouhodobého majetku a dlouhodobého majetku samotného. Literární rešerše také popisuje oceňování, odpisování a účtování o majetku. Následují dopady účtování o technickém zhodnocení a opravách do základu daně a jsou popsány i rozdíly mezi technickým zhodnocením a opravou a udržováním. To vše jak z pohledu účetních předpisů, tak z hlediska daňových zákonů. Aplikační část práce osvětluje důležitost správného rozlišení technického zhodnocení dlouhodobého majetku od oprav a udržování, vzhledem k rozdílnému efektu na účetní výkazy a výsledek hospodaření. Tato práce popisuje danou problematiku na skutečném podnikatelském subjektu analýzou vypořádávání se s technickým zhodnocením dlouhodobého majetku vzhledem k právě platné legislativě. Aplikační část práce zahrnuje i návrh zachycení problematiky technického zhodnocení ve vnitropodnikové směrnici podniku.
Technical improvement of fixed assets
Keywords: technické zhodnocení; dlouhodobý majetek; odpisy majetku; základ daně; Technical improvement; fixed assets; depreciation of fixed assets; tax base