Využití obilovin pro energetické účely - Kňourková, Alena (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této bakalářské práce je shrnutí formou literární rešerše využití obilovin pro energetické účely, možnosti využití obilovin jednotlivých druhů podle skupin. Obiloviny se rozdělují do dvou skupin. Obě skupiny slouží i jako zdroj biomasy. Nejznámější olejninou využívanou k energetickým účelům je řepka olejka a obilnina kukuřice setá. Jsou pěstovány jako hybridy kukuřice, které se využívají jen pro energetické účely. Hybridy se docílí pomalé ukládání škrobu, tvorba zelené hmoty, celulózy, která je důležitá při spalování. Cílené pěstování biomasy se musí držet v rozsahu, který je naše zemědělství schopné zvládnout a který nepoškozuje krajinu či nevysiluje půdu.
The use of cereals for energy purposes
Keywords: Biomasa; obnovitelné zdroje; obiloviny; hybridy; Biomass; Renewable; cereals; hybri