Stravovací preference hospitalizovaných pacientů na oddělení následné péče - Matoušková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce s názvem "Stravovací preference hospitalizovaných pacientů na oddělení následné péče" je rozdělená na dvě hlavní části, teoretickou a praktickou část. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaké mají pacienti na oddělení následné péče stravovací preference a dále zhodnotit, zda jídelníček, který byl vytvořený na základě stravovacích preferencí pacientů, odpovídá jejich nutriční potřebě. Teoretická část je zaměřena na stáří a fyziologické změny způsobené stárnutím, výživu seniorů, nejčastější onemocnění ve stáří a na možné typy hodnocení nutričního stavu seniora. Praktická část byla zaměřena na zmapování stravovacích preferencí pacientů na oddělení následné péče. Zjišťovala jsem, jak by si pacienti představovali podávanou stravu v nemocnici. V rámci výzkumu byla použita kvantitativní metoda získávání dat, prostřednictvím dotazníku vlastní konstrukce. Poslední otázka se týkala sestavení ideálního jídelníčku dle pacienta. Praktická část dále obsahuje analýzu dat získaných z dotazníků a analýzu ideálních jídelníčků od respondentů a jídelníčků, které pacienti dostávali v jednotlivých nemocnicích. Získaná data jsem zpracovala prostřednictvím programů Microsoft Excel a Nutriservis professional. Z vyhodnocených dat jsem zjistila, že pacienti jsou se stravou vesměs spokojení. V jídelníčku jim ale často chybí ovoce a zelenina, mléko a mléčné výrobky, ryby, vejce a omáčky. Preferují spíše teplé večeře a ideální čas jejich podávání je mezi 17:00 a 18:00. Dále pacienti preferují spíše slané pokrmy před sladkými a poměrně často se stává, že nesní celou porci. Při analýze jídelníčků byl nejčastější problém s bílkovinami, v některých případech jich byl nadbytek a někdy naopak nedostatek. Zpravidla bylo potřeba ubrat některý zdroj bílkovin a přidat více sacharidů nebo vyměnit sladké pokrmy za kvalitní zdroj bílkovin.
Dietary preferences of hospitalized patients in the palliative care department
Keywords: Stáří; výživa seniorů; strava; onemocnění ve stáří; jídelníček; nutriční stav; Ageing; senior nutrition; diet; diseases of old age; diet; nutritional status