Životní úroveň a produktivita práce v zemích V4 - Flaška, Josef (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním cílem bakalářské práce je zjištění vztahu mezi produktivitou práce a životní úrovní ve státech V4, kam řadíme Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Polsko. Bakalářská práce je rozdělena na dvě části. Teoretické část se zaměřuje na definice a ukazatele životní úrovně a produktivity práce. Praktická část na ní navazuje a dochází zde k výpočtu ukazatelů a porovnání výsledků s průměrem EU27. Na základě korelační a regresivní analýzy je posuzován vztah mezi produktivitou práce na zaměstnance a vybranými ukazateli životní úrovně, indexem lidského rozvoje, mediánem ekvivalizovaného čistého příjmu domácnosti a Giniho koeficientem, ve státech V4. Práce je zaměřena na příjmovou stránku životní úrovně doplněnou o komplexní ukazatel HDI. Jako datová základna slouží databáze Eurostatu a Světové banky.
Standard of Living and Labour Productivity in the Visegrad Group
Keywords: životní úroveň; produktivita práce; Visegrádská skupina; korelace; Standard of Living; Labour Productivity; The Visegrad Group; Correlation