Konstruktion scheinen + zu-Infinitiv im geschriebenen Gegenwartsdeutschen und ihre morphosyntaktischen und lexikalischen Charakteristika - Trávníček, Václav (Jihočeská univerzita, 2023)
V němčině lze nalézt určité spektrum možností deagentivního vyjadřování. Jedna z těchto možností je představována konstrukcí scheinen + infinitivní vazba s zu. Tato kvalifikační práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část má za úkol představit morfosyntaktický a lexikální subsystém současné němčiny, který s danou konstrukcí souvisí. V praktické části je prezentován vlastní výzkum dané konstrukce pomocí metod korpusové lingvistiky na základě rešerše v korpusu TAGGED-T2-öffentlich (Deutsches Referenzkorpus, DeReKo).
Scheinen + zu-infinitive Construction in Contemporary Written German and its Morphosyntactic and Lexicosemantic Features
Keywords: deagentizace; infinitivní konstrukce; scheinen + infinitivní vazba s zu; německý jazyk; korpusová lingvistika; deagentivization; infinitive constructions; scheinen + zu infinitive; German language; corpus linguistics