Alternativní výživové směry a jejich účinky na zdraví - Chvátalová, Simona (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem mé bakalářské práce na téma Alternativní výživové směry a jejich účinky na zdraví je zjistit spojitosti mezi primárními znalostmi o působení alternativních směrů stravování na zdraví člověka a výběru preferovaného typu stravování (tradiční či alternativní směr ve stravování). Teoretická část popisuje základní pojmy, základní výživové potřeby člověka a vybrané alternativní výživové směry u kterých je popsán jejich princip, pozitivní a negativní účinky na zdraví. Praktická část vyhodnocuje výsledky výzkumu, který byl mířen na ženy a muže ve věku 15-30 let a také výsledky šetření dvou skupin - alternativně a tradičně stravujících.
Alternative nutrition guidelines and their health effects
Keywords: výživa; alternativní výživové směry; rizika; zdravotní pozitiva; zdravotní negativa; principy; nutrition; alternative nutritional directions; risks; health positives; health negatives; principles