Reprodukce havajské krevetky Halocaridina rubra - Homolka, Václav (Jihočeská univerzita, 2016)
Krevetka havajská - Halocaridina rubra (řád Decapoda; čeleď Atyidae) je krevetka vyskytující se endemicky na Havajském souostroví. Je přizpůsobena specifickému prostředí podzemních systémů a příbřežních brakických jezírek. Halocaridina rubra je potenciálně velmi zajímavý druh pro chovatele i vědecké práce. Cílem práce bylo: (1) zdokumentování reprodukce krevetky Halocaridina rubra a (2) ověření vlivu vybraných chronobiologických faktorů a vlivu přirozených úkrytů na reprodukci. Experiment byl proveden v akvarijní a chronobiologické místnosti na Katedře biologických disciplín ZF JU. Experimentální práce trvala tři měsíce (3. 11. 2014 - 3. 2. 2015). Testované krevetky byly po skupinách 10 samic a 16 samců nasazeny do nádrží. Pokus měl 4 varianty a dvě opakování: na světle s úkrytem, na světle bez úkrytu, ve tmě s úkrytem a bez úkrytu. Byla hodnocena četnost páření krevet. Pro rozmnožování Halocaridina rubra nejsou významné světelné podmínky (střídání dne a noci, trvalá tma) ani nevyžaduje k rozmnožování úkryty. Byla pozorována a zaznamenána reprodukce krevetky Halocaridina rubra - přenos spermatoforu, vajíčka, čtyři larvální stádia typu zoea, stádium megalopa a dvě juvenilní stádia. Byla vypracována doporučení pro chov. Byla odzkoušena anestezie krevet pomocí eugenolu (hřebíčkového oleje).
Reproduction of Hawaiian red shrimp Halocaridina rubra
Keywords: Halocaridina rubra; rozmnožování; úkryty; chronobiologie; anestezie; chov akvarijních krevet; Halocaridina rubra; reproduction; shelters; chronobiology; anesthesia; breeding of aquarium shrimps