Možnosti fyzioterapie u syndromu bolestivého ramene - Loušová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou syndromu bolestivého ramene. Text práce je rozdělen na dvě části - teoretickou a praktickou. Teoretická část obsahuje anatomii pletence ramenního, ve které jsou popsány kosti, svaly, klouby a vazy. Zaměřuje se také na biomechaniku a kineziologii pletence ramenního. Dále charakterizuje jednotlivé formy syndromu bolestivého ramene, jejich diagnostiku a možnosti léčby. V neposlední řadě se zaměřuje na možnosti fyzioterapie v léčbě syndromu bolestivého ramene. Praktická část se zaměřuje na kvalitativní výzkum a zhodnocení jeho výsledků. Údaje o probandech byly získávány pomocí polostrukturovaného rozhovoru a kineziologických rozborů. Výzkum obsahuje kazuistiky 3 probandek ženského pohlaví ve věkovém rozmezí 22 - 45 let s diagnózou syndrom bolestivého ramene. Všechny probandky podstoupily vstupní kineziologický rozbor, 10 terapií a následný výstupní kineziologický rozbor. Výsledky výzkumu jsou hodnoceny objektivně i subjektivně. U dvou probandek došlo k výraznému zlepšení a odstranění bolestí díky pravidelnému docházení na terapie, dodržování domácího cvičení a ergonomie práce i pohybu. Třetí probandka dosáhla pouze mírného zlepšení a domácímu cvičení se příliš nevěnovala. Cílem teoretické části práce bylo popsat struktury tvořící ramenní pletenec, příčiny vzniku syndromu bolestivého ramene a jeho symptomy. Cílem praktické části bylo sestavit vhodný rehabilitační plán na základě kineziologických rozborů. Bakalářská práce může sloužit jako odborný materiál pro fyzioterapeuty a další zdravotnický personál, nebo jako pomocný studijní materiál pro studenty zdravotnických škol zejména oboru fyzioterapie.
Physiotherapy options for painful shoulder syndrome
Keywords: Ramenní pletenec; syndrom bolestivého ramene; možnosti fyzioterapie; Shoulder girdle; painful shoulder syndrome; physiotherapy