Próza Oskara Wilda a próza české dekadence - Chmelařová, Radka (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá komparací prozaických děl Oscara Wilda s vybranými díly autorů české dekadence. V úvodní části jsou shrnuty kulturní a sociální podmínky utvářející podobu dekadence v Evropě na konci 19. století, s přihlédnutím ke specifickým okolnostem v Anglii a v Čechách. Je rozebírán význam časopisu Moderní revue a sbírky Prostibolo duše pro českou dekadentní literaturu. V další části je popsán život Oscara Wilda a jeho vliv na anglickou společnost. V komparativní části jsou srovnávány Wildovy prozaické texty s texty Jiřího Karáska ze Lvovic a Arthura Breiského. Rozbor si všímá výskytu témat typických pro dekadentní tvorbu (umění, krása, homosexualita, tajemství, tajemno, imaginace, zánik a smrt) a snaží se nalézt paralely mezi díly srovnávaných autorů.
The prose of Oscar Wilde and the prose of the Czech decadence
Keywords: Oscar Wilde; Jiři Karásek ze Lvovic; Arthur Breisky; dekadence; estetické hnutí; Moderní Revue; Oscar Wilde; Jiří Karásek ze Lvovic; Arthur Breisky; decadence; Aesthetic Movement; Moderní Revue