Předpoklady rozvoje komerčních služeb ve vybrané oblasti regionálního svazku obcí Vltava - Chromá, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této práce je popsat mikroregion Regionální svazek obcí Vltava (dále RSO Vltava) se zaměřením na oblast komerčních služeb, provést situační analýzu mikroregionu a vymezit předpoklady rozvoje v dané oblasti komerčních služeb. Regionální svazek obcí Vltava je tvořen 18 členskými obcemi. Významnou pozici v RSO Vltava zaujímá město Český Krumlov, a to nejen co do velikosti, ale je také zapsané na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Nezaměstnanost v RSO Vltava v některých obcí výrazně přesahuje míru nezaměstnanosti Jižních Čech. V některých obcích v RSO Vltava je závislá zejména na dopravní dostupnosti místa prostředky veřejné hromadné dopravy, vzdálenosti od Českého Krumlova a především Českých Budějovic. Nabídka komerčních služeb v RSO Vltava je vzhledem k vytíženosti regionu dostatečná. Podnikatelé nabízející služby ubytovací a stravovací se často potýkají s nedostatkovým využitím svých kapacit. Problémem oblasti je její orientace na letní sezónu. Představitelé obcí se snaží nalákat turisty do oblasti i v zimní sezóně. V řešeném území roste poptávka po kvalitním ubytování. Mezi významná ubytovací zařízení v RSO Vltava patří ubytování v soukromí a v penzionech. Dominantním požadavkem oblasti je snížení sezónnosti, kterého bude nutné dosáhnout značným rozšířením sportovních a kulturních příležitostí využitelných i mimo letní období. Velkým potenciálem pro rozvoj služeb a cestovního ruchu pro sebe obce vidí v rozvoji venkovského cestovního ruchu, cykloturistiky či hippoturistiky. Svým charakterem je vhodný pro rekreaci rodin s dětmi i starší generací.
The assumptions of commercial services development in a chosen area regionalni svazek obci Vltava
Keywords: mikroregion Regionální svazek obcí Vltava; komerční služby; nezaměstnanost; služby ubytovací a stravovací; situační analýza; předpoklady rozvoje služeb; venkovský cestovní ruch; public services; unemployment; public transport; tourism development; private accomodation and guesthouses; cyclotourism; hippotourism