Monitoring stavu znalostí o čtvrtohorních proměnách české krajiny u středních škol - Zemánková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Má bakalářská práce se zabývá monitoringem stavu znalostí o čtvrtohorních proměnách české krajiny u studentů středních škol. První část práce se věnuje bližší problematice čtvrtohor s následným zaměřením na Českou republiku a Třeboňsko. Hlavními tématy jsou kvartérní výzkum a jeho samotné geologické dělení, kvartérní klima všeobecně i v rámci České republiky, kvartérní flóra, fauna a vývoj člověka. Následující část se věnuje dotazníkovému šetření a interpretaci nejdůležitějších výsledků. Studenti víceletého gymnázia dosáhli vyššího úspěchu, tedy prokázali vyšší znalosti o tématu čtvrtohor než žáci čtyřletého gymnázia i ostatních středních škol. Žáci bydlící na Třeboňsku mají vyšší úspěšnost správných odpovědí v dotaznících než žáci bydlící v jiných lokalitách. Mezipředmětová problematika nemá negativní vliv na znalosti o studovaném tématu, tedy o čtvrtohorách, spíše pomáhá v uvědomování si souvislostí a znalostí.
Monitoring the state of knowledge about a changes of the Czech landscape during the Quaternary period among high school students.
Keywords: kvartér; změna klimatu; Třeboňsko; střední škola; studenti; Quaternary; climate change; Třeboňsko; high school; students