Stavební zakázka a účetní operace s ní spojené - Štemberová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem zpracované bakalářské práce bylo udat přehled nejběžněji sjednávaných podmínek plateb za stavební práce a na konkrétním případu účetní jednotky analyzovat řešení v praxi. Teoretická část práce se zabývá specifiky stavebnictví jak z obecného hlediska, tak z hlediska účetního. Jsou v ní rozebrány nejběžněji sjednávané podmínky úhrady stavebních prací a nejčastěji využívané zajišťovací instrumenty. U konkrétních možností jsou pak zaznamenány účetní operace s nimi spojené. Praktická část bakalářské práce se zaměřuje na zpracování účetnictví ve stavební firmě související s konkrétní stavební zakázkou. Jsou zde zaznamenány účetní případy týkající se zakázky, použití analytických účtů a náklady a výnosy vztahující se k jednotlivým výkonům. Podmínky úhrady prací a dodávek sjednané v souvislosti se zakázkou jsou porovnány s jejich dalšími možnými variantami z hlediska vlivu na hospodářský výsledek zakázky. Z navržených platebních podmínek je doporučena jejich nejvhodnější kombinace.
Construction order and accounting operations related to it
Keywords: Smlouva o dílo (SoD); Platební podmínky; Faktura; Splatnost faktur; Záloha; Splátka; Zádržné; Bankovní záruka; Smluvní pokuty; Contract for Work (CfW); Payment conditions; Invoice; Maturity of Invoices; Advance Payment; Payment; Retention; Bank Bond / Bank Guarantee; Contract Penalties