Menstruace z pohledu žen - Mauricová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá informovaností žen v oblasti menstruace. Práce je rozdělena na dvě části, na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část se zabývá anatomií ženských pohlavních orgánů, fyziologií menstruačního cyklu, také zmiňuje poruchy menstruačního cyklu. V neposlední řadě se věnuje menstruačním pomůckám, a s tím související hygieně a menstruační chudobě. V teoretické části je dále zmíněn vliv celosvětové pandemie SARS-CoV-2 na menstruační cyklus ženy a role porodní asistentky v oblasti edukace. Pro praktickou část byly stanoveny 2 cíle. Prvním cílem bylo zjistit, jaké mají ženy informace týkající se menstruace. Druhý cíl měl za úkol zmapovat, zda jsou ženy informované v oblasti menstruace od porodní asistentky. Výzkumné šetření probíhalo na základě dotazníkového šetření. Dotazník vlastní konstrukce byl tvořen uzavřenými a polouzavřenými otázkami. Pro vyhodnocení hypotéz byl použit Mann-Whitneyův test pro dva nezávislé výběry a test o shodě dvou relativních četností. Výzkumný soubor byl tvořen 1 499 respondentkami. Respondentky byly rozděleny do kategorií dle věku 18-25 let, 26-35 let, 36-45 let, 46-60 let a 61 a více let. Dotazník byl sdílen na sociální síti Facebook. Největší zastoupení z celkového počtu respondentek měly ženy ve věku 18-25 let. S výše uvedenými cíli souvisí hypotézy, které byly stanoveny následovně: H1: Ženy od 18-35 let jsou o menstruaci informovány více než ženy ve věku 36 a více. H2: Ženy od 18-35 let měly od matky více informací při zahájení menstruace, než měly ženy ve věku 36 a více let. H3: Ženy získávají informace o menstruaci spíše z internetu než od porodní asistentky. Z výzkumného šetření vyplynulo, že respondentky informace o menstruaci získávají zejména od matky. Od matky získalo informace 1 169 (77,9 %) ze všech dotázaných žen, jež hodnotí tyto informace převážně jako dostatečné (31,4 %; 470 odpovědí) anebo jako průměrné (22 %; 330 odpovědí). Dalších 712 (47,4 %) žen získalo informace z internetu a 602 (40,2 %) ze školy. 3,7 % dotázaných žen (56 žen) uvedlo, že jim nikdo žádné informace neposkytl. Od porodní asistentky získalo informace pouze 26 (1,7 %) žen. Výzkumné šetření dále prokázalo, že ženy ve věkové kategorii 18-35 let mají větší znalosti v oblasti menstruace než ženy ve věkové kategorii 36 a více let. Co se týče informací od matek, ženy ve věku 18-35 měly při zahájení menstruace více informací od matek, než měly ženy ve věku 36 a více. Podíl žen, které uvedly jako zdroj informací internet je větší než podíl žen, jež uvedly porodní asistentku. Výzkumné šetření prokázalo, že ženy jsou o menstruaci informovány. Je však důležité, aby porodní asistentky plně využívaly své kompetence.
The menstrual cycle from the perspective of women
Keywords: Menstruační cyklus; poruchy menstruačního cyklu; menstruační pomůcky; intimní hygiena; edukace; žena; porodní asistentka; Menstrual cycle; menstrual disorders; period supplies; intimate hygiene; education; woman; midwife