Vyhodnocení využívání preventivních prohlídek ve stomatologii u dospělého obyvatelstva města České Budějovice - Bláhová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Preventivní prohlídkou u zubního lékaře lze buď předejít nebo výrazně snížit následky na minimum, jakožto např. zubní kaz nebo jiná onemocnění parodontu. Preventivní metody v péči o chrup se sestávají z opatření, která především opakovaně provádí pacient sám u sebe podle pokynů svého lékaře, a za druhé, která provádí u pacienta stomatolog nebo jeho spolupracovníci. Zubní kaz je nejrozšířenější lidskou chorobou a svými následky ohrožuje naše zdraví a představuje jeden z faktorů snižujících kvalitu života. Proto je velice důležité věnovat velkou pozornost jeho prevenci a to zejména pravidelnými preventivními prohlídkami. Výzkumem bylo zjištěno, že občané tohoto státu, dostatečně nevyužívají možnosti nároku na preventivní prohlídky u svého zubního lékaře, které jsou plně hrazené zdravotními pojišťovnami. Výzkum probíhal metodou náhodného výběru ze sledované zdravotní dokumentace tří praktických zubních lékařů pro dospělé pracujících ve městě Českých Budějovicích. Výzkumný soubor mé práce tvořili dospělí pacienti ve věku od 18 do 88 let, kteří navštívili svého zubního lékaře v období od 1. ledna 2006 do 31. prosince 2006. Celkový počet sledovaného souboru byl 4195 pacientů. Soubor byl rozčleněn podle věku, podle pohlaví a podle dosaženého vzdělání respondentů. Z celkového počtu pacientů využilo možnosti preventivní prohlídky 1331 pacientů, tj. 32%, zatímco 2864 pacientů, tj. 68%, této možnosti nevyužilo. Také bylo zjištěno, že nejsou významné rozdíly ve využívání možnosti preventivních prohlídek ve stomatologii mezi muži a ženami. Zatímco muži nevyužívali možnosti preventivních prohlídek v 69%, u žen toto číslo bylo v 68%. Význam mé práce spočívá v získání informace o přístupu dospělého obyvatelstva města Českých Budějovic a okolí, k pravidelným bezplatným preventivním prohlídkám, kolik jich této možnosti nevyužilo. Ačkoliv jim tuto skutečnost umožňuje zákon č.48/1997 Sb. o veřejném zdraví, je samotnými občany tento princip nedoceňován.
The survey of preentive dental´s visit´s for tha adult´s population in the town České Budějovice
Keywords: zubní lékařství; preventivní prohlídka; využívání; význam; dental medicine; preventive dentist; exploitation; meaning