Vybrané metody oceˇnování ekosystémových funkcí krajiny na pˇríkladu nivy Lužnice - Jelínková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá podrobnou analýzou a následnou aplikací vybraných metod ekonomického oceˇnování ekosystémových služeb a funkcí krajiny na konkrétním pˇríkladu nivy ˇreky Lužnice. Pro zjištˇení ekonomického potenciálu krajiny byla použita metoda kontingentního oceˇnování, metoda bodového hodnocení a oceˇnování biotop°u ˇ Ceské republiky a metoda náklad°u na odstranˇení. Dle získaných výsledk°u bylo provedeno porovnání použitelnosti a efektivnosti jednotlivých metod oceˇnování krajiny. Pˇredkládaná práce je doplnˇena o sociologické šetˇrení místní komunity ve vztahu k modelovému území.
Selected methods of evaluation of ecosystem functions of nature onto example of floodplain of river Lužnice
Keywords: Služby a funkce krajiny; niva; ekonomické metody oceˇnování krajiny; Services and function of nature; floodplain; economical method for valuating nature