Hodnocení Dobrovolnického programu v Nemocnici České Budějovice, a. s. - Malá, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Dobrovolnictví ve zdravotnictví se v České republice začalo postupně, ale systematicky objevovat od roku 2000. Především v oblasti zdravotnictví by mělo mít svou nezastupitelnou roli a sloužit ke zpříjemnění pobytu pacienta při hospitalizaci. Téma týkající se dobrovolnictví mne oslovilo jak z pohledu mé profese zdravotní sestry, tak i ve snaze získat znalosti z této oblasti. Do budoucna by bylo mým přáním pokusit se přivést dobrovolníky do našeho domova pro seniory, kde pracuji. Teoretická část se věnuje definování základních pojmů dobrovolnictví a dobrovolník. Pozornost je zaměřena i na typy dobrovolnictví, vývoj a rozvoj dobrovolnictví ve zdravotnictví. Popsán je i program Dobrovolníci v nemocnici, jeho jednotlivé etapy realizace, účastníci, základní struktura řízení a vzájemné vztahy mezi jednotlivými účastníky. S ohledem na zaměření práce je představen Dobrovolnický program v Nemocnici České Budějovice, a. s. V neposlední řadě věnuji pozornost motivaci, prosociálnímu chování a altruismu. Praktická část je realizována kvalitativním výzkumem, technikou polořízeného rozhovoru. Výzkumu se účastnilo šest komunikačních partnerek. Výsledky šetření byly zpracovány metodou vytváření tzv. trsů. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že komunikační partnerky vidí přínos v takto konané dobrovolnické činnosti nejen pro svou osobu, ale i pro pacienty a personál nemocnice. Jako motivaci vedoucí k této dobrovolnické činnosti uvádí především získání nových zkušeností. V praxi je možné výsledky práce využít jako zpětnou vazbu pro Dobrovolnický program v Nemocnici České Budějovice, a. s.
Evaluation of the Volunteer Program in the Hospital Ceské Budejovice Ltd
Keywords: dobrovolník; dobrovolnictví; dobrovolnický program; motivace; hodnocení; nemocnice; volunteer; volunteering; volunteer´s programme; motivation; evaluation; hospital