Specifika sociální práce s ohroženými dětmi cizinci na úseku sociálně právní ochrany dětí a v souvisejících organizacích - Sieberová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá specifiky sociální práce s dětmi cizinci a potřebami těchto dětí a jejich rodin jako klientů sociálně právní ochrany dětí. V úvodu práce je popsán demografický vývoj počtu cizinců v České republice a definována základní legislativa související s řešením situace cizinců na našem území. Hlavní část práce se zabývá specifiky sociální práce s cizinci, potřebami a vývojovými specifiky dětí, které jsou posléze v praktické části práce aplikovány na konkrétní obvyklé i situace, které řeší pracovníci sociálně právní ochrany dětí a situace, které vznikají zejména a právě v souvislosti s tím, že nezletilý není České národnosti. V závěru práce jsou zmíněny instituce a organizace, které s cizinci běžně pracují, a se kterými je v případě dětí cizinců obvykle nezbytné spolupracovat, aby mohla být obtížná situace efektivně řešena.
Specifics of social work with vulnerable children by foreigners in the area of social and legal protection of children and in related organizations
Keywords: sociálně právní ochrana dětí; potřeby dětí; rodina; specifika sociální práce s dětmi cizinci; podpora dětství; demografický vývoj počtu cizinců v České republice; organizace pro pomoc cizincům; social and legal protection of children; needs of children; family; specifics of social work with children by foreigners; childhood support; demographic development of the number of foreigners in the Czech republic; organizations that help foreingers