Reálnost výše paušálních výdajů u osob samostatně výdělečně činných - Maková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce na téma ''Reálnost výše paušálních výdaje u osob samostatně výdělečně činných'' je zaměřena na výši paušálních výdajů, možnosti uplatnění a jejich výhody. Cílem práce je analyzovat rozdíly ve výši daně z příjmů fyzických osob při použití paušálních výdajů (výdaje procentem z příjmů) a při použití skutečných výdajů (výdaje na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů). Teoretické část popisuje zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, konkrétně základní pojmy, se kterými se v tomto zákoně setkáváme. Dále se zaměřuji na vývoj paušálních výdajů a podmínky jejich uplatnění. Závěr této části obsahuje znění slovenské a rakouské daňové legislativy zaměřené na paušální výdaje. V praktické části analyzuji vývoj inkasa u daně z příjmů fyzických osob v rámci České republiky. Zejména se zaměřuji na Jihočeský kraj a porovnávám počet daňových subjektů a míru využívání paušálních výdajů. V závěru této části jsou uvedeny praktické příklady.
Real amount of flat costs of gainfully employed persons
Keywords: osoba samostatně výdělečně činná; paušální výdaje; výdaje procentem z příjmů; skutečné výdaje; výdaje na dosažení; zajištění a udržení zdanitelných příjmů; zákon o daních z příjmů; gainfully employed person; flat costs; costs by percentage of income; real costs; costs of achievement; assurance and maintenace of taxable incomes; Act on Income taxes