Vyhodnocení pedologických podkladů využitelných pro projekt komplexní pozemkové úpravy - Körnerová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2007)
Ve své diplomové práci jsem se zaměřila na vyhodnocení pedologických podkladů využitelných pro projekt komplexní pozemkové úpravy. Teoretická část práce je zaměřena především na Komplexní průzkum půd (KPP), novodobou bonitaci zemědělského půdního fondu, systém bonitovaných půdně ekologických jednotek (BPEJ), oceňování zemědělské půdy a využití BPEJ v pozemkových úpravách. Okrajově jsou v této části zmíněny odlišnosti kódu BPEJ na Slovensku, oceňování zemědělské půdy v Maďarsku a srovnání úrovně tržních cen zemědělské půdy v některých zemích Evropské unie. Praktická část práce je věnována charakteristice zájmového území, vyhodnocení půdních poměrů podle podkladů KPP a BPEJ, zhodnocení území z hlediska zamokření v jednotlivých časových obdobích a návrhu aktualizace BPEJ k provedenému odvodnění. V přílohách jsou uvedeny mapové podklady související s danou problematikou.
The Evaluation of Soil Data Usable in the Project of Land Adjustment
Keywords: pedologické podklady; komplexní pozemkové úpravy; komplexní průzkum půd; bonitovaná půdně ekologická jednotka; oceňování zemědělské půdy; zájmové území; zamokření; aktualizace BPEJ; odvodnění; mapové podklady; soil data; land adjustment; complex soil survey; value soil ecological troop; appraisement agricultural soil; special-interest territory; waterlooging; up-dating BPEJ; drainage; charted groundwork