Využití kalkulace nákladů pro ocenění výkonů - Pešková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této práce je provést analýzu používaných metod kalkulace nákladů ve vybrané účetní jednotce z hlediska využitelnosti při stanovování cen. Současně upozornit na přednosti a nedostatky kalkulačních metod v důsledku vývoje či modifikace kalkulačních postupů. V případě zjištěných nedostatků uvést doporučení, která by měla účetní jednotka přijmout včetně důvodů, které k příslušným návrhům vedly. V práci jsou využity metody deskripce, relevantní matematické metody, analýzy interních dat, metody manažerského účetnictví aj. Zvolenou účetní jednotkou je nožířské výrobní družstvo. Ve výsledcích práce jsou navrhnuta doporučení pro výrobní a správní režii. Dále jsou nastíněny změny při stanovování cen výrobků v podnikových prodejnách a v e-shopu. Přínosnou změnou kalkulačního vzorce je samostatné sledování položky kooperace v přímých nákladech. Na závěr je doporučeno sestavit dokumentaci ke kalkulacím.
Use a Cost Calculation for the Valuation of Outputs
Keywords: Manažerské účetnictví; kalkulace nákladů; stanovení cen výkonů; Managerial Accounting; Cost Calculation; Setting Prices of Outputs