Psychologie a symbolika barev - Zvěřinová, Iva (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská ráce s názvem ?Psychologie a symbolika barev? pojednává o symbolickém významu barev v životě, jejich vývoji a zejména kulturních rozdílech. V teoretické části práce jsou podány důkazy o důležitosti barev z hlediska historického vývoje tradičních kultur a jejich názory na vnímání, samostatné kapitoly jsou věnovány fyziologickému a psychologickému působení barev na lidský organismus. V závěru teoretické části jsou uvedeny způsoby, jak těchto poznatků využívá současná psychologie a diagnostika. Praktická část analyzuje význam použití barev v interiérech a práci s nimi, a to na příkladech užívání barev ve školních zařízeních, dopravě, umění a reklamě.
Psychology and symbolism of colours
Keywords: barvy; symbolika; psychologie; fyziologie; kultura; colors; symbolism; psychology; physiology; culture