Komparace přístupu v prevenci dekubitů na odděleních operačních a neoperačních oborů - Sládková, Monika (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této bakalářské práce je zmapovat a následně porovnat přístup v prevenci dekubitů na odděleních operačních a neoperačních oborů zdravotnických zařízení. Dekubity dnes stále patří mezi nejčastější chronické rány a pacienti ohrožení rizikem jejich vzniku se vyskytují napříč všemi odděleními. Empirická část bakalářské práce byla zpracována metodou kvalitativního výzkumného šetření. Pro sběr dat byla zvolena technika polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory byly vedeny se sestrami pracujícími na odděleních operačních a neoperačních oborů ve dvou jihočeských nemocnicích. Po zpracování získaných dat byly výsledky výzkumného šetření rozděleny do 3 kategorií, které byly dále členěny na podkategorie. Výsledky práce nepřinesly pouze informace o odlišnosti přístupu v prevenci dekubitů mezi odděleními operačních a neoperačních oborů, ale zásadní rozdíl vyšel najevo také ve srovnání oddělení operačních oborů mezi sledovanými nemocnicemi. Z výsledků práce vyplynulo, že sestry z oddělení neoperačních oborů se v porovnání se sestrami z oddělení operačních oborů mnohem aktivněji vzdělávají v problematice dekubitů, která je však aktuální i na odděleních operačních oborů. Dále bylo zjištěno, že sestry z oddělení operačních oborů mají na rozdíl od sester z oddělení neoperačních oborů deficit znalostí v polohování pacientů s hemiparézou či hemiplegií. I s těmito pacienty se však sestry na odděleních operačních oborů běžně setkávají a měly by jim tedy umět poskytnout kvalitní péči i v rámci prevence dekubitů. Zjištěné rozdíly se týkaly hodnocení rizika vzniku dekubitů před operačním výkonem a v uplatňování preventivních opatření za účelem prevence dekubitů vzniklých v perioperačním období. Dosažené výsledky kvalitativního výzkumného šetření mohou sloužit jako podnět pro zlepšení managementu prevence dekubitů ve zdravotnických zařízeních, a tím tak zvýšit kvalitu poskytované ošetřovatelské péče.
Comparsion of the approach in the prevention of pressure ulcers in the departments of surgical and non-surgical fields
Keywords: Dekubity; prevence; sestra; porovnání; operační obory; neoperační obory; Pressure ulcers; prevention; nurse; comparsion; surgical fields; non-surgical fields