Ošetřovatelská péče o pacienty s epidurálním katétrem - Brožová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce je zaměřena na výzkum ošetřovatelské péče o pacienta s epidurálním katétrem při léčbě onkologické bolesti z pohledu ošetřovatelského personálu a pacientů. Bolest, která tato onemocnění provází, představuje závažný problém. V posledních letech dochází k nárůstu využití technik regionální analgezie při tlumení onkologické bolesti. Tím také došlo k výraznému zlepšení komfortu pacienta a zkvalitnění především ošetřovatelské péče o pacienty s chronickou bolestí. Práce je dělena na část teoretickou a praktickou. Cílem práce bylo zmapovat ošetřovatelskou péči u onkologických pacientů s epidurálním katétrem a zjistit znalost sester o dodržování zásad ošetřování pacienta s epidurálním katétrem. Dalším cílem bylo zjistit, jaká jsou očekávání pacientů od zavedení epidurálního katétru a přesvědčit se, jak ovlivní zavedení katétru pacienta s onkologickou bolestí. Praktická část je založena na sběru dat pomocí anonymních dotazníků pro sestry. Otázky byly uzavřené a polootevřené. Úvodní otázky měly identifikační charakter, další otázky byly zaměřeny na specifika ošetřovatelské péče. Kvalitativní šetření bylo provedeno metodou dotazování, technikou rozhovoru s onkologickými pacienty se zavedeným epidurálním katétrem. Výzkumné šetření probíhalo v níže uvedených zdravotnických zařízeních s povolením hlavních sester. Výzkumný soubor tvořilo 5 pacientů. Kvantitativním šetřením byly zkoumaným souborem sestry ambulance bolesti a standardního oddělení. Bylo rozdáno 120 výtisků dotazníků. Výzkumný soubor tvořily sestry Fakultní nemocnice Motol, Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, Mulačovy nemocnice Plzeň a Fakultní nemocnice v Plzni. Úkolem práce je potvrzení hypotézy, podle které mají sestry pracující na ambulanci bolesti vyšší znalosti o ošetřovatelské péči pacienta s epidurálním katétrem než na standardním oddělení. Hypotéza byla na základě provedeného výzkumu a následného vyhodnocení potvrzena. Cíle byly splněny.
Nurses´ care of patients with the epidural catheter.
Keywords: Bolest; Sestra; Pacient; Epidurální katétr; Pain; Nurse; Patient; Epidural catheter