Migrantky v České republice a jejich zdravotně-sociální situace - Seifertová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce je rozdělena na dvě části ? teoretickou a praktickou. V teoretické části s použitím literatury se zabývám migrací a potřebami migrantek žijících na území České republiky. K popisu potřeb je využita Maslowova hierarchie. Co se týče pomoci migrantkám, tak jsou zde popsány neziskové organizace ? státní i nestání. V praktické části je uvedena prvotní sonda, na jejíž základně byl proveden kvalitativní výzkum. V rámci kvalitativního výzkumu jsem zvolila techniku sběru dat prostřednictvím polořízených rozhovorů. Zaměřila jsem se na zdravotně sociální situaci migrantek žijící trvale na území severních Čech na základě vymezených potřeb Maslowovou hierarchií. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že migrantky žijící na území ČR méně jak dva roky mají narušeny všechny oblasti potřeb. U druhé skupiny migrantek žijící déle jak deset let, vyplynulo, že jsou zde vesměs sžité se systémem, již umí jazyk, mají přátele a integrace probíhá úspěšně.
Migrants in Czech Republic their health-social situacion
Keywords: migrace; migrantky; pilotní studie; sociální situace; zdravotní situace; migration; migrant; pilot studies; social situation; health situation