Integrace dětí a mládeže s kochleárním implantátem v podmínkách škol běžného vzdělávacího proudu - Švehlová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Má bakalářská práce zahrnuje problematiku integrace dětí, mládeže i dospělých v oblasti sluchového postižení. Konkrétně jsem se rozhodla zaměřit na osoby, které mají kochleární implantát a chtějí se integrovat do běžného vzdělávacího proudu. Tuto problematiku jsem si vybrala z toho důvodu, že je jednou z nejdiskutovanějších oblastí světa sluchového postižení a samotná kontroverznost implantování dítěte oslovuje mnoho příznivců i odpůrců. Všechno záleží na tom, jak jedinec postoupí rehabilitaci před i po implantaci kochleárního implantátu. To, jak společně spolupracují rodiče s odborníky a se zařízením SPC, ovlivňuje jedince ve společenském světě, ve vzdělávání a v pracovním procesu. Chci ukázat, že čím dříve se s jedincem pracuje efektivně, přechod do běžného vzdělávacího proudu je jednodušší nejen pro samotného jedince s postižením, ale i pro jeho rodinu a okolí.
Integration of children and young people with cochlear implants in terms of mainstream schools
Keywords: Sluch; postižení; diagnostika; screening; kochleární implantát; integrace; asistent pedagoga; Hearing; handicap; diagnostics; screeing; cochlear implant; integration; teaching assistant