Vliv zrakového postižení na koordinaci pohybu u nevidomých dětí - Rokůsek, Michal (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce je zaměřena na monitorování koordinaci pohybu u nevidomých dětí a jejím cílem je prokázat potenciální přínosy, které mohou získat praktikováním speciálně upraveného sportu. Sportovní průprava je vhodná k zlepšení fyzické kondice a pomáhá eliminovat rizika jako je nárůst obezity, kardiovaskulární choroby, cévní mozkové příhody, hypertenze, diabetes nebo osteoporóza. Všechna tato rizika se ještě zvyšují u skupiny do které spadají nevidomí a slabozrací občané, kteří jsou ovlivněny faktory jako je závislost, ochrana, problém s vývojem osbnosti a psychomotorické koordinace, stejně jako vývoj pohybového ústrojí. Úvodní část popisuje anatomii oka a různé defekty, které jsou spjaté s jeho vývinem. Na pěti jednoduchých testech, je prokázáno, že sportem se zlepšuje zdravotní stav a koordinace pohybu u zrakově postižených dětí. První test byl zaměřen na pozorování chůze a orientace v prostoru se zvláště pečlivým zkoumáním koordinace pohybu. Na testu s klientem sportovcem a nesportovcem byly patrné velké rozdíly v tělesné koordinaci. V testu na 10 m a 20 m bylo zjištěno, že orientace v prostoru a odhad vzdálenosti byl u klienta sportovce lepší. V druhém testu se hodnotil běh s pozorováním koordinace pohybu končetin a hlavy. Test se uskutečnil na vzdálenost 3m a 5m. Zde byly viditelné rozdíly mezi oběma klienty, zejména u klienta nesportovce bylo možné pozorovat neuspořádaný pohyb a špatné držení těla. Na druhém klientovy bylo patrné, že se věnuje sportu. Test na reakci zvukového podnětu. U tohoto testu se prokázal vliv sportovních aktivit u klienta sportovce, který byl pohotovější a lépe plnil danné příkazy. Test na pohybové úkoly - osvojování dovedností. U klienta nesportovce byla znát menší nejistota, ale jinak daný úkol splnili oba dobře. Test na rozeznávání předmětů hmatem. U tohoto testu bylo možné pozorovat u každého klienta jiný systém v plnění zadaného úkolu. Na závěrečném hodnocení všech testů se prokázalo, že zdánlivě jednoduché úkoly jsou pro nevidomé velice složité. Sport, který je běžně a bez problémů praktikován u vidící populace, pro zlepšení fyzické kondice, je často u nevidomých opomíjen, hlavně díky nedostupnosti. Sport praktikovaný nevidomými a slabozrakými není synonymem úplného zdraví, ale během sportovních aktivit je možné zlepšit dynamiku pohybu a zdravotní stav. S ohledem na tyto aspekty, můžeme říci, že tělesné cvičení u zrakově postižených lidí vede k zlepšování kardiorespirační a svalové vytrvalosti, síly, flexibility, ale take může vést k lepší integraci do společnosti a kvalitnějšímu stylu života.
The effect of a visual handicap on the movement coordination in blind children