Subdeprivace a její následky pro školní vývoj dítěte - Čížková, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce slouží k poznání syndromu označovaného jako psychická deprivace a subdeprivace. Teoretická část slouží k vymezení základních pojmů tykajících se psychické deprivace, její charakteristiky a projevu. Zároveň je část diplomové práce věnována tématu náhradní rodinné péče a dětským domovům. Praktická část se zabývá konkrétním výzkumem. Jsou zde srovnávány dvě skupiny (děti z dětského domova a děti z funkčních rodin), které jsou vzájemně porovnávány a hodnoceny na základě dosažených výsledků výzkumu profesora Matějčka.
Subdeprivation and its consequences for a school development of the child
Keywords: Subdeprivace; psychická deprivace; dětské domovy; náhradní rodinná péče.; Subdeprivation; psychological deprivation; children's home; substitute family.