Vliv kondice prasnic na jejich následnou reprodukční užitkovost - Frühauf, Václav (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem diplomové práce bylo analyzovat kondici prasnic a posoudit její vliv na reprodukční ukazatele. Pro hodnocení kondice byla použita subjektivní čtyřbodová metoda. Vliv kondice na hmotnost selat ve vrhu od narození do odstavu nebyl prokázán. Prasnice zařazené do hladové kondice měly delší délku mezidobí. Úroveň poklesu živé hmotnosti prasnic v průběhu laktace neměla výrazný vliv na počet selat ve vrhu. Nejvyšší ztráty selat od porodu do odstavu byly zjištěny na prvních třech vrzích. Pro optimální podmínky chovu je potřeba, aby se prasnice co nejvíce přiblížily chovné (optimální) kondici.
Impact of the condition saw on the reproduction parameters.
Keywords: prasnice; reprodukce; kondice; sow; reproduction; body condition