DNA čipy a jejich využití pro molekulární diagnostiku a predikci u onkologických onemocnění - Voráčková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Na onkologické onemocnění poukazuje mnoho viditelných faktorů vznikajících při karcinogenezi, např. pozměněná exprese genů, zvýšený počet miRNA atp. Lze ho tedy diagnostikovat pomocí analýzy exprese genů za použití různorodých metod, z nichž je DNA čipová analýza nejvýznamnějším pokrokem genetického výzkumu. Pomocí mikročipů lze detekovat velké množství nukleotidových sekvencí na jednom čipu za relativně krátkou dobu. Zavedení této analýzy do praxe znamená pro diagnostiku a predikci onemocnění pozitivní obrat.
DNA Microarray Technology and its Applications in Molecular Diagnostics and Oncology Diseases Prediction
Keywords: DNA čipy; exprese; gen; karcinom; miRNA; onkologické onemocnění; DNA microarrays; expression; gene; carcinoma; miRNA; oncological disease