Podnikatelské podpory z EU - Keslová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2016)
Primárním cílem práce je zanalyzovat možnosti čerpání dotací ze strukturálních fondů Evropské unie pro podnikatele České republiky v programovém období 2007 2013. Práce je zaměřena na vymezení hlavních úskalí čerpání podpory z EU a na zhodnocení výsledných přínosů v porovnání s negativy, které s sebou tato podpora přináší (administrativní zatížení zaměstnanců žadatele, rizika výběrových řízení, plnění podmínek programů atd). Práce je dále zaměřena na porovnání tzv. "měkkých" (neinvestičních) a "tvrdých" (investičních) projektů, které jsou představeny konkrétními podnikatelskými záměry žadatelů o dotaci. Práce je členěna na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou popsány programy podpor, ze kterých bylo v programovém období 2007 2013 možno čerpat, jejich zaměření a jejich legislativní případně další podmínky. Praktická část práce se zaměří především na analýzu operačních programů. Na konkrétních projektech vybraných společností se zhodnotí pozitiva, která jsou dána získanou finanční dotací v porovnání s negativy, která jsou spojena s realizací dotačního projektu.
Funds from the European Union
Keywords: projekty; strukturální fondy; finanční podpora; dotační programy; operační programy; fondy z EU; projects; structural funding; financial support; funding programmes; operational programs; funds