Vliv kyselé a dusíkové zátěže na dostupnost dusičnanů v lesních půdách - Kotounová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2020)
Česká republika čelila historicky vysokým dávkám depozic síry (S) a dusíku (N). Depozice změnily půdní chemismus, a tím i koloběh N v půdě. Není ovšem jisté, které ze změn jsou důsledkem acidifikace půd, a které v důsledku vlivu N jako živiny. Cílem této práce bylo stanovit dostupnost dusičnanů v půdách bukového a smrkového lesa a určit, jak se mění v důsledku dusíkové a kyselé zátěže (aplikace kyseliny sírové a dusičnanu amonného; šestiletý terénní experiment Krušné hory). Byly vyhodnoceny další parametry ovlivňující dostupnost dusičnanů: rychlost čisté mineralizace a nitrifikace, dostupnost amonných iontů a velikost mikrobiální biomasy. Okyselení snížilo nitrifikaci v půdách smrkového lesa, zatímco N zvýšil mikrobiální biomasu v půdách bukového lesa.
Impact of acid and nitrogen load on nitrate availability in forest soils
Keywords: dostupnost dusičnanů; lesní půdy; kyselá depozice; bukový porost; smrkový porost; availability of nitrates; forest soils; acid deposition; beech forest; spruce forest