Syntaktické prostředky rematizace v současné francouzštině - srovnání s češtinou - Elišková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této práce je ukázat jakými syntaktickými prostředky může francouzština rematizovat jednotlivé úseky věty, a také jaké prostředky používá ve stejných případech čeština. První část práce popisuje teoretické přístupy související s danou problematikou, tedy především otázku aktuálního členění v pracích F. Daneše, J. Firbase a P. Sgalla a otázku tematických posloupností a prostředků rematizace u B. Combetta a M. Rothenberg. Část druhá, praktická, pak ukazuje konkrétní popsané prostředky na vzorových větách z elektronického korpusu InterCorp. Zkoumanými syntaktickými prostředky rematizace ve francouzštině jsou zde především vytýkací konstrukce, prezentativy a neosobní konstrukce.
Syntactic Means of Rhematisation in Contemporary French in Comparison to Czech
Keywords: réma; rematizace; tematizace; aktuální členění; vytýkací konstrukce; prezentativy; neosobní konstrukce; focus; rheme; rhematisation; functional sentence perspective; cleft sentence; presentatives; non-personal construction