Křesťanský kýč - Šojslová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá kýčem jakožto manipulačním prostředkem parazitujícím v křesťanském prostředí, v jehož jádru stojí zejména emocionálně zabarvená a mnohdy sentimentální témata přímo atakující city diváka. Hlavní náplní je taktéž vymezení podobností a rovněž rozdílů mezi sakrálním a duchovním uměním, svatými obrázky a kýčem. Cílem práce je na základě zmíněného přiblížit pojem "křesťanský kýč", poukázat na jeho moc a zamyslet se nad otázkou, zda by vůbec dokázalo křesťanství bez kýče existovat.
Christian Kitsch
Keywords: Broch; devoční; duchovní; Eco; ideologický; Kulka; katolický; křesťanský; kýč; lidové umění; midcult; romantismus; sakrální; svatý obrázek; umění; art; Broch; Catholic; Christian; devotional; Eco; folk art; holy picture; ideological; kitsch; Kulka; midcult; romanticism; sacred; spiritual