Zaniklá synagoga v Pelhřimově - Prokešová, Monika (Jihočeská univerzita, 2022)
Tématem diplomové práce je představení dnes již zaniklé novogotické synagogy v Pelhřimově, kterou v letech 1890-91 postavila Židovská náboženská obec v Pelhřimově podle návrhu vídeňského architekta Maxe Fleischera. Podle jeho návrhů vzniklo několik synagog ve Vídni i v Čechách. Diplomová práce tak zasadí pelhřimovskou synagogu nejen do kontextu Fleischerova díla, ale také do vztahu k některým dalším synagogám na Pelhřimovsku, stále existujících i zaniklých. Cílem diplomové práce bude nejen celkové zhodnocení židovské synagogy v Pelhřimově, ale také upozornění na její poválečný osud. Stavba totiž v centru města stála až do roku 1967, kdy ji tehdejší komunistický režim nechal zbourat a postavit místo ní obchodní dům Perla. Výsledkem práce by mohla být i virtuální rekonstrukce zaniklé architektury pelhřimovské synagogy.
The vanished synagogue in Pelhřimov
Keywords: synagoga; Pelhřimov; židovská náboženská obec; zaniklé židovské památky; Max Fleischer; kraj Vysočina; synagogue; Pelhřimov; Jewish religious community; vanished Jewish monuments; Max Fleischer; Vysočina region