Respekt k důstojnosti člověka jako základ kvality sociální práce s lidmi s duševním onemocněním - Podlipná, Martina (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá kvalitou péče o duševní zdraví, jejímž základním předpokladem je respekt k důstojnosti člověka. Nejprve je charakterizováno etické a právní ukotvení důstojnosti člověka. Dále jsou shrnuty etické zásady vztahující se k důstojnosti člověka, formulované v etických kodexech jednotlivých profesí zastoupených v multidisciplinárním týmu poskytujícím služby lidem s duševním onemocněním. V další části jsou popsány vybrané přístupy k práci s touto cílovou skupinou - klinický a rehabilitační model péče. Poté je představen na zotavení zaměřený přístup v péči o duševní zdraví. Zotavení z duševního onemocnění je pojato jako psychologický proces, v němž lidé usilují o důstojný život. Tento proces má čtyři pružné fáze - naději, zplnomocnění, odpovědnost za sebe sama a smysluplné životní role. V závěrečné pasáži jsou zhodnoceny přínosy a úskalí na zotavení zaměřeného přístupu v souvislosti s důstojností lidí s psychickým onemocněním. Tento přístup naplňuje základní předpoklad kvality sociální práce, kterým je respekt k důstojnosti člověka. Potenciální úskalí nespočívá v principech na zotavení zaměřeného přístupu, ale v jejich případném špatném uchopení.
Respect to human dignity as a baseline of quality of social work with people with mental illness
Keywords: duševní zdraví; duševní onemocnění; zotavení; na zotavení zaměřený přístup; důstojnost; naděje; zplnomocnění; odpovědnost za sebe sama; smysluplná životní role; multidisciplinární tým; mental health; mental illness; recovery; recovery approach; dignity; hope; empowerment; self-responsibility; meaningful role in life; multidisciplinary team