Fyzikálně chemické gradienty a prostorová heterogenita chlorofylu v podélném profilu nádrže Římov - Novotná, Jitka (Jihočeská univerzita, 2012)
V roce 2011 byly v nádrži Římov měřeny podélné a vertikální gradienty teploty, kyslíku, pH, vodivosti a chlorofylu. Pro popis prostorové heterogenity nádrže v podélném směru byl použit relativní distanční model. Během sezóny se v nádrži vytvořila výrazná podélná zónace, která umožnila klasifikaci na přítokovou, přechodnou a jezerní zónu. Přítoková zóna představovala 15 % délkového profilu nádrže a byla charakterizována nižší teplotou, pH a koncentracemi chlorofylu oproti zbytku nádrže. Přechodná zóna zahrnovala cca 40 % délky nádrže a vyznačovala se nejvyššími koncentracemi chlorofylu, rozpuštěného kyslíku a vysokým pH. Zbývajících 45 % délky nádrže představovalo jezerní zónu s nízkou koncentrací chlorofylu, přítomností metalimnetických a dnových deficitů kyslíku zejména v letním období a také nárůstem vodivosti u dna.
Spatial heterogeneity of physico chemical parameters and phytoplankton along the longitudinal profile of the Římov Reservoir
Keywords: kaňonovité nádrže; prostorová heterogenita; podélný profil; metalimnetické kyslíkové minimum; relativní distanční model; canyon-shaped reservoir; spatial heterogeneity; longitudinal profile; metalimnetic oxygen minimum; relative distance model