Poruchy příjmu potravy u tanečníků - Marková, Evelína (Jihočeská univerzita, 2023)
Tanečníci jsou považovaní za rizikovou skupinu pro rozvoj poruch příjmu potravy (PPP) (Baraníková & Nesrstová, 2005; Fuentes et al., 2009; Ribeiro & Veiga, 2010; Solomon & Solomon, 1996). Studie naznačují, že nelze skupinu tanečníku vnímat jako homogenní, protože existují rozdíly ve výskytu PPP mezi jednotlivými tanečními styly a výkonnostními kategoriemi (Arcelus et al., 2014; Swami & Tovée, 2009; Diogo et al., 2016). Cílem práce je posoudit, zda existuje rozdíl mezi tanečníky různých stylů v míře patologického stravování. Zároveň je u tanečníků prozkoumáván výskyt specifické formy narušeného stravovaní, kterou je ortorexie. Současně je také cílem zjistit vztah mezi symptomy PPP a sebehodnocením tanečníků. Data byla získána pomocí dotazníků EDE-Q, ORTO-15 a Rosenbergovy škály sebehodnocení. Výzkumu se zúčastnilo celkem 314 tanečníků. Respondenti byli tanečníci klasického tance, moderního tance, street dance a latinskoamerických tanců. Výsledky práce neukazují signifikantní rozdíly ve výskytu PPP napříč těmito tanečními styly, což nepodporuje dosavadní studie, které uvádějí jako nejrizikovější skupinu tanečníky klasického tance. Mezi tanečními styly byly nalezeny statisticky významné rozdíly v ortorektickém chování. Nejnižší ortorektické tendence vykazovali tanečníci latinskoamerických tanců. Dotazníky EDE-Q a ORTO-15 statisticky významně korelovaly s Rosenbergovou škálou sebehodnocení, tyto výsledky podporují tvrzení, že nízké sebehodnocení působí jako univerzální rizikový faktor pro patogenezi různých typů PPP (Colmsee et al., 2021).
Eating disorders among dancers
Keywords: poruchy příjmu potravy; ortorexie; sebehodnocení; tanec; eating disorders; orthorexia; selfesteem; dance