Hry Egona Bondyho - Fraňková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná bakalářská práce se věnuje interpretaci opomíjených divadelních her Egona Bondyho z let 1968-1971. Teoretická část osvětluje nejvýraznější metody a principy využité v divadelních hrách, dále historický kontext vzniku her a jejich uplatnění na divadelních prknech. Při interpretaci je na hry nahlíženo jako na paralely dobového politického, sociálního či kulturního systému. Pro rozpoznání těchto paralel bude nutné pojmenovat principy zobrazování fikčního světa, jimiž jsou zejména antiutopie, satira, nadsázka, absurdita, surrealistická snovost, trapnost a obscénnost, či variování principů autorova totálního realismu. Pojmenování těchto principů má pomoci rozkrývat estetický účinek textu a vést tak čtenáře k porozumění textu samotného.
Egon Bondy´s Plays