Parkinsonova choroba a výživa - Růth, František (Jihočeská univerzita, 2018)
Pro zpracování mé bakalářské práce jsem si vybral téma: Parkinsonova choroba a výživa. Pravda je taková, že při tomto onemocnění žádná speciální dieta není neexistuje. Existují pouze doporučení pro dodržování zásad zdravého, pestrého a vyváženého jídelníčku. Práce má dvě části. V teoretické části je popisována Parkinsonova nemoc jako taková, část její historie, léčba a výživa. V praktické části práce byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu. Cílem práce bylo zmapovat výživu osob s Parkinsonovou chorobou v domově pro seniory. Součástí kvalitativního výzkumu bylo položení tří výzkumných otázek: 1. Dokáže strava ovlivnit nemocné? 2. Má na výživový stav pacienta s Parkinsonovou chorobou vliv způsob výživy? 3. Jaké jsou znalosti ošetřujícího personálu v péči spojené s výživou? Sběr dat probíhal pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Respondenti byli seznámeni s tématem bakalářské práce. Následně proběhl rozhovor, který byl zaznamenán na diktafon a přepsán do textové podoby spisovnou češtinou. Výzkumný soubor tvořilo 10 pečovatelek, sester a pečovatelů z domova pro seniory. Tématy rozhovoru byla výživa, léky, problémy spojené s nemocí a péče. K vytvořeným kategoriím náleží podkategorie, které obsahují kódy znázorňující data z odpovědí respondentů. Z výsledku vyplývá, že běžná strava podávaná v domově pro seniory pravděpodobně nemůže nemocného a jeho nemoc nijak ovlivnit. Na výživový stav pacienta má způsob výživy velký vliv. Záleží na tom, v jaké úpravě se jídlo pacientovi podá. Co se týče znalostí ošetřujícího personálu, vědí, jak se o daného pacienta s nemocí postarat. V diskuzi byla zhodnocena všechna získaná data a porovnána s jinými daty a autory, kteří se zabývali stejnou problematikou.
Parkinson's disease and nutrition
Keywords: parkinsonova choroba; výživa; péče; parkinson's disease; nutrition; care